Blogg

Odla Svenska, ny termin

22/02/17

Vill du lära dig odla grönsaker?

Vill du bli bättre på svenska?

 

Då är du välkommen att delta på våran Odla Svenska kurs som börjar i mars.

Du kan välja att komma på tisdagar kl 18 eller onsdagar kl 10.30

Första träffen är 7 mars och 8 mars.

 

Det är GRATIS att delta. Kursen hålls på Gula Villan Subtopia, Albyvägen 37.

 

Om du vill veta mer så kontakta oss gärna via vårt kontaktformulär.

 

Se även bilder från året som gick.

 

Välkommen!!

 

 

Nu är det på riktigt: Växthus i stadsmiljö!

16/11/15

Många av er såg min facebookpost om något som såg ut som ett växthus på ett höghustak. Då kunde jag inte riktigt gå ut och berätta, men nu är det ute i det fria: Boodla tillsammans med ett gäng grymt tunga aktörer har fått medel från Vinnova för att bygga ett växthus i Alby centrum. Snart träffar vi alla boende som anmält intresse för att se hur vi på bästa sätt gör detta på ett sätt så att så  många som möjligt kan njuta av det.

Växthuset kommer byggas på övervåningen av ett gammalt garage. Fullt av utmaningar såklart. Men GRYMT FETT KUL och ett viktigt steg för att utveckla hållbara stadsmiljöer!!!

Vinnova har beviljat drygt åtta miljoner kronor till de båda växthusprojekten som genomförs parallellt i Alby, Botkyrka och i bostadsområdet Holma i Malmö. Båda projekten handlar om stadsodling under tak och kommer att bidra till både grön och social tillväxt.

I Botkyrka kommer den översta våningen i det gamla parkeringsgaraget i Alby, som ägs av Botkyrkabyggen AB, byggas om för att erbjuda odlingsmöjligheter inomhus. I Malmö handlar det om ett nytt växthus vid nybyggda Holma torg mitt i bostadsområdet Holma.

− Vi ser fram emot att få förverkliga idén om växthuset i Alby, säger Dan Gahnström (MP), ordförande Tekniska nämnden i Botkyrka kommun. Stadsodling bidrar till gemenskap, delaktighet, trygghet och nytänkande och det stämmer med vår satsning på ett hållbart Botkyrka.

I Botkyrka har Botkyrkabyggen börjat titta på hur de båda övriga tomma våningsplanen i parkeringsgaraget bäst ska kunna komma till användning. Förändringarna i parkeringsgaraget ingår som en del i Botkyrkabyggens plan för den kommande förnyelsen av hela Alby centrum.

− Det är inte helt klart hur utrymmet ska användas, men målgruppen är i första hand boende i området, säger Johanna Axelsson, projektledare på Botkyrkabyggen.

Projektet startade i maj 2015 och växthuset i Malmö invigs under kommande år. Projektet i Alby kommer enligt planerna att stå klart under 2017. Botkyrka kommun koordinerar projektet som sker i samverkan med Botkyrkabyggen AB, Boodla AB, Malmö kommun, MKB Fastighets AB, Hemmaodlat, Södertörns fjärrvärme AB och KTH.

växthuset Garaget

Vi utbildar framtidens Planetskötare. Hjälp oss!

06/08/15

Kanske har du hört Johan Rockströms sommarprat. Om inte så rekommenderar vi det varmt!

Han pratar bland annat om vikten av att vi ser på oss själva som planetskötare. När jag hörde det tänkte jag att det är ju just det som Boodla gör och vill göra i mycket högre grad, utbilda Planetskötare. Om vi vinner Änglamarkspriset så ger det oss dels ekonomiskt stöd för att nå fler, men det ger oss också en fantastisk publicitet som ger fler människor en påminnelse om att det nog är en bra idé att ge framtida generationer en god relation till naturen och den mat det är tänkt att vi ska äta.

Rösta och sprid!

 

https://www.coop.se/Vart–ansvar/Samhallsengageman/Anglamarkspriset/Anglamarkspriset-2015/Boodla/

Snigelsommar! Tips och kunskap.

09/07/15

Eftersom det var den blötaste maj på hundra år och regnet bara fortsätter så kan man ana att det kommer råda viss frustration bland oss trädgårdsmänniskor. Vi på Boodla har naturligtvis under åren snappat upp olika tips på hur man håller undan de ovälkomna rackarna. Beroende på vilken trädgård man har varierar ju metoden.

 

Vid odling i pallkrage tycker jag att monterande av myggnät har varit det bästa. Då häftar vi nätet på insidan av kragarna och stagar upp dem med pinnar (fjäderlist har vi använt för att vi hade över, men det funkar ju med allt möjligt). Sniglarna får inte fäste på det finmaskiga nätet och kan inte heller gnaga hål. Håller i flera år. Det är inte alltid så vackert så kanske hittar du en metod du gillar bättre i länken nedan.

 

På friland är vi endast begåvade med odlingar som ligger i anslutning till skogspartier och ängar. Där är det handplockning som gäller. Jag har hört rykten om att koltrastarna börjat äta dessa rackare så en plan nu är att göra livet trivsamt för dessa vackra fåglar.

Har man en mer villaträdgårdsliknande plats har jag säkra källor på att robotklippare som klipper på natten tar kål på väldigt många sniglar, så då bör man lägga sina odlingar innanför det område som klipps. Logiskt men kostsamt.

Fler tips: http://www.mordarsnigel.com/bekampa-mordarsnigel.html

http://www.odla.nu/inspiration/snigeltips-0

 

Sedan är det ju inte alla sniglar som är av ondo. Kolla in denna länk för kunskap:

http://www.tradgard.org/kunskap/snigel/nyckel/

OBS! Hur mycket man än ogillar sniglar så har jag svårt att stödja de idéer som innebär en långsam död. Snabb död, avskräckande metoder, typ el eller vassa kanter eller habitatförstörning dvs ta bort lövhögar och undvik höstgrävning samt att vattna på kvällstid, hör till mina favoritkandidater.

Lycka till i kampen!!

Trädgårdspedagog och ungdomsledare sökes

01/06/15

Trädgårdspedagog sökes!

Hejsan!

Nu rivstartar vi vårt projekt Demokratiodling och till det söker vi en trädgårdspedagog. Vi kommer samla ungdomar som får stärka sin kunskap om matens ursprung, odling och ekosystem samtidigt som de tillsammans med oss hittar vägar att utveckla sina liv i hållbar riktning.

Vem söker vi?

Är du grymt duktig ekologisk odlare som älskar att dela med dig av det du kan till barn och unga?

Har du projektledarerfarenhet och gillar att utveckla idéer tillsammans med andra i ett team?

Är du intresserad av stadsodling och vill arbeta i Stockholms söderförort?

Vi lägger stor vikt vid din förmåga att vara flexibel och kreativ eftersom det viktigaste för oss är att ungdomarna får chansen att lära sig, pröva sina egna idéer och ha roligt. I teamet är det viktigt att stödja varandra och hjälpas åt.

Gula Villan Subtopia är en fantastisk kåk från sekelskiftet belägen precis invid Albysjöns strand mitt emellan Alby och Fittja i Botkyrka. Trädgården är på ½ hektar och har varit mycket sparsamt skött i många decennier. Med ytterst små medel har vi börjat ta oss an trädgården och det här är första säsongen som vi har möjlighet att satsa. Det finns därför mycket att göra och en unik chans att få vara med och påverka.

Vi ser det som meriterande om du har utbildning i ekologisk trädgårdsskötsel och pedagogisk utbildning. Eller motsvarande dokumenterad arbetslivserfarenhet.

Körkort är ett krav.

Du behöver vara helt bekväm med att tala och skriva på svenska. Pratar du även andra språk kan det vara väldigt meriterande.

Arbetet

Ditt uppdrag blir att vara deras odlingscoach. Arbetet är både handgripligt trädgårdsarbete samt att du planerar och håller i pedagogiska inslag. Tillsammans med Demokratiodlings projektledare planerar du verksamheten i trädgården. Huvuddelen av trädgårdsarbetet kommer ske vid Gula Villan Subtopias trädgård. Men eftersom vi är öppna för nya idéer kan det också hända att du kommer arbeta på fler platser.

Du kommer också ha ett övergripande uppdrag att utveckla trädgården i sin helhet och bemöta de andra grupperna av människor som är aktiva där.

Om tjänsten

Tjänsten är en projektanställning på 50% i fem månader.

Lön: Fast månadslön. Tjänsten tillsäts omgående!

Du anställs hos Studiefrämjandet men är placerad hos Boodla. Huvudsaklig arbetsplats Gula Villan Subtopia i Alby, Botkyrka. Adress: Albyvägen 37, 145 57 Norsborg.

Projektet stöds av Allmänna Arvsfonden. Nu anställer vi för det första projektåret med möjlighet till säsongsanställning  år två och tre.

Ansökan

Tjänsten tillsätts så snart vi tycker oss ha hittat rätt person så skicka in din ansökan så snart som möjligt. Kom ihåg att beskriva dig själv och varför du tycker att du passar för tjänsten. Inkludera också relevanta utbildningar och arbetslivserfarenheter och eventuella volontäruppdrag samt ev.referenser i ditt CV.

Skriv ”Ansökan Trädgårdspedagog” i ämnesfältet på mejlen. Ansökningar och eventuella frågor skickas till agnes@boodla.se

Information om tjänsten kan också lämnas av ingrid.rogblad@studieframjandet.se

 

Ungdomsledare sökes!

2 tjänster

Hejsan

Nu söker vi två unga människor som brinner för att skapa en hållbar framtid och som vill få med sig  andra ungdomar på tåget!

Vi på Boodla och Studiefrämjandet behöver dig!

Nu rivstartar vi vårt projekt Demokratiodling. Vi kommer samla ungdomar som får stärka sin kunskap om matens ursprung, odling och demokratiskt ledarskap samtidigt som som de tillsammans med oss hittar vägar att utveckla sina liv i hållbar riktning.

Inom ramen för vårt projekt Demokratiodling kommer vi erbjuda ledarskapsträning och gatsmart odling för alla ungdomar mellan 13-18. Du, som ledare, kommer också få chansen att lära dig väldigt mycket om ekologi, odling och ledarskap.

Arbetet

Ditt arbete går ut på att sprida kunskap om projektet ute på fältet: på skolor, fritidsgårdar i sociala media och på andra platser där ungdomar håller till. Du uppmuntrar andra ungdomar att vara med, du samlar in anmälningar och sköter kontakten med ungdomarna. Du kommer också ha en ungdomsledarfunktion där du i samarbete med projektledare och övriga teamet planerar, bjuder in till och håller i träffar av olika slag.

Vem söker vi?

Det viktigaste är att du är socialt utåtriktad och gillar att samla unga omkring dig. Att du är företagsam och framåt. Du ska ha lätt för att samarbeta med andra.

Vi tror att du är mellan 19-25 år. Eftersom projektet kommer börja i norra Botkyrka ser vi gärna att du kommer här ifrån, men det är inget måste.

Det är meriterande om du har någon form av ungdomsledarutbildning eller dokumenterad arbetslivserfarenhet av liknande uppdrag. Har du varit aktiv inom någon miljörörelse eller annan volontär verksamhet så är det också ett plus.

Körkort är önskvärt.

Du behöver kunna använda de vanligaste datorprogrammen samt sociala medier.

Du behöver vara helt bekväm med att tala och skriva på svenska. Pratar du även andra språk kan det vara väldigt meriterande.

Om tjänsterna

Tjänsterna är båda projektanställningar på 50%. Den ena i fyra och den andra i tre månader.

Lön: Fast månadslön

Tjänsterna tillsätts omgående.

Du anställs hos Studiefrämjandet men är placerad hos Boodla. Huvudsaklig arbetsplats Gula Villan Subtopia i Alby,  Botkyrka. Adress: Albyvägen 37, 145 57 Norsborg.

Projektet stöds av Allmänna Arvsfonden. Nu anställer vi för det första projektåret med möjlighet till säsongsanställning år två och tre.

Ansökan

Tjänsterna tillsätts så snart vi tycker oss ha hittat rätt person så skicka in din ansökan så snart som möjligt. Kom ihåg att beskriva dig själv och varför du tycker att du passar för tjänsten. Inkludera också eventuella relevanta utbildningar och arbetslivserfarenheter och volontäruppdrag och ev referenser i ditt CV.

Skriv ”Ansökan Ungdomsledare” i ämnesfältet på mejlen. Ansökningar och eventuella frågor skickas till agnes@boodla.se

Information om tjänsten kan också lämnas av ingrid.rogblad@studieframjandet.se

Vi ser fram emot att höra av dig!

Mvh Demokratiodlingsteamet