Blogg

Unga, skitiga och engagerade – hur får man unga att bry sig om hållbarhet?

13/06/17

Varmt välkommen på Demokratiodlings seminarium under Almedalsveckan!

 

När? Fredag 7/7 kl. 09.00-09.30

Var? Björkanderska, Skeppsbron 24

 

Hur kan din organisation främja långsiktig hållbar utveckling tillsammans med ungdomar?

Hur kan sommarjobben generera mervärden som stärker demokrati- och hållbarhetsarbetet hos er?

På vilka sätt kan odling användas som verktyg för att skapa omsorg om vår närmiljö?

 

Vi delar med oss av tips och erfarenheter från flera års Demokratiodling med ungdomar. Demokratiodling är en kortkurs i hållbarhet, ledarskap, och demokrati som varvar teori och praktiska övningar i sociala- och miljörelaterade hållbarhetsfrågor.

 

Kom och lyssna på oss och Ebba Östlin, Botkyrkas kommunstyrelseordförande när vi pratar om hur Botkyrka tänkte när de inkluderade Demokratiodling som en del av sommarjobbet.

 

 

Hjärtligt välkommen att lyssna, bidra och mötas!

 

 

 

Kontakt:

ulrika@demokratiodling.se

 

 

 

Demokratiodling drivs av Boodla och Studiefrämjandet i samverkan och finansieras initialt av Allmänna Arvsfonden

Väx med oss!

15/04/17

IMG_4144

Projektledarassistent och Kommunikatör

 

Vill du arbeta för ett hållbart samhälle?

Vill du möta ungdomar och engagera dem med?

Är du bra på kommunikation och gillar att sprida goda nyheter?

Kan du arbeta självständigt för att uppnå gemensamt satta mål?

Gillar du odling, ledarskap och natur?

Kan du hugga i där det behövs, oavsett om det är jordnära eller på sociala media?

Har du erfarenhet av att arbeta med kommuner, företag och ideella organisationer?

Gillar du att arbeta i ett litet team med korta beslutsprocesser?

 

Vi söker dig som svarat ja på de flesta av dessa påståenden.

Du kommer ingå i ett litet härligt team där vi stödjer varandra men också arbetar mycket självständigt. Det är därför viktigt att du kan organisera ditt arbete och ta ansvar för att nå uppsatta mål.

Demokratiodling är ett koncept skapat av Boodla och Studiefrämjandet gemensamt och som under sin uppstart är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Demokratiodling är en kort-kurs för ungdomar kring hållbarhet och ledarskap. Nu är vi redo att gå vidare och behöver därför utöka vår organisation med dig.

Vi behöver dig som har en organisatorisk förmåga och som genom att sprida ordet om våra verksamheter kan odla kontakter med framtida kunder. Du kommer också möta de ungdomar som kommer till oss och tillsammans med teamet hålla kursmoment för dem.

Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund. Med folkbildningen som verktyg för höjd bildningsnivå och ökat engagemang i samhället, stödjer vi ideella grupper som jobbar med natur, kultur och miljö.

Boodla arbetar med att använda odling som ett verktyg för att förmedla kunskap om odling, mat, ekologi och medbestämmande. I vår verksamhet möter vi familjer, skolgrupper, ungdomar, företag och vuxna. Vi arbetar ekologiskt och med stor inspiration av permakulturidéer.

Kunskap och erfarenheter

Vi tror att du känner dig nära ungdomar som målgrupp och att du har tidigare erfarenhet av att arbeta inom kommun och/eller företag/organisation som kommunikatör/ projektledare/ utbildare. Du är van att hantera sociala media och hemsidor. Du har körkort.

Vi ser gärna att du har utbildning inom odling eller hållbarhetsfrågor och/eller projektledning och kommunikation.

Det är meriterande om du; behärskar adobe creative suit, kan utomeuropeiska språk och/eller odlar själv.

Tjänsten

Tjänsten är på 50% från ca 8/5 tom 31/8 2017. Det finns chans till förlängning. Eftersom det är kort varsel anställer vi så snart vi har hittat rätt person så skicka din ansökan så snart du kan.

Du kommer att vara anställd av Studiefrämjandet Stockholms län, men i huvudsak vara placerad hos Boodla på Gula Villan och arbeta med teamet där.

Du har flexibiliteten att ibland arbeta kvällar och helger.

Ansökan

Mejla personligt brev, cv och ev referenser till agnes@boodla.se och ingrid.rogblad@studieframjandet.se

 

Välkommen med din ansökan!

 

Odla Svenska, ny termin

22/02/17

Vill du lära dig odla grönsaker?

Vill du bli bättre på svenska?

 

Då är du välkommen att delta på våran Odla Svenska kurs som börjar i mars.

Du kan välja att komma på tisdagar kl 18 eller onsdagar kl 10.30

Första träffen är 7 mars och 8 mars.

 

Det är GRATIS att delta. Kursen hålls på Gula Villan Subtopia, Albyvägen 37.

 

Om du vill veta mer så kontakta oss gärna via vårt kontaktformulär.

 

Se även bilder från året som gick.

 

Välkommen!!

 

 

Nu är det på riktigt: Växthus i stadsmiljö!

16/11/15

Många av er såg min facebookpost om något som såg ut som ett växthus på ett höghustak. Då kunde jag inte riktigt gå ut och berätta, men nu är det ute i det fria: Boodla tillsammans med ett gäng grymt tunga aktörer har fått medel från Vinnova för att bygga ett växthus i Alby centrum. Snart träffar vi alla boende som anmält intresse för att se hur vi på bästa sätt gör detta på ett sätt så att så  många som möjligt kan njuta av det.

Växthuset kommer byggas på övervåningen av ett gammalt garage. Fullt av utmaningar såklart. Men GRYMT FETT KUL och ett viktigt steg för att utveckla hållbara stadsmiljöer!!!

Vinnova har beviljat drygt åtta miljoner kronor till de båda växthusprojekten som genomförs parallellt i Alby, Botkyrka och i bostadsområdet Holma i Malmö. Båda projekten handlar om stadsodling under tak och kommer att bidra till både grön och social tillväxt.

I Botkyrka kommer den översta våningen i det gamla parkeringsgaraget i Alby, som ägs av Botkyrkabyggen AB, byggas om för att erbjuda odlingsmöjligheter inomhus. I Malmö handlar det om ett nytt växthus vid nybyggda Holma torg mitt i bostadsområdet Holma.

− Vi ser fram emot att få förverkliga idén om växthuset i Alby, säger Dan Gahnström (MP), ordförande Tekniska nämnden i Botkyrka kommun. Stadsodling bidrar till gemenskap, delaktighet, trygghet och nytänkande och det stämmer med vår satsning på ett hållbart Botkyrka.

I Botkyrka har Botkyrkabyggen börjat titta på hur de båda övriga tomma våningsplanen i parkeringsgaraget bäst ska kunna komma till användning. Förändringarna i parkeringsgaraget ingår som en del i Botkyrkabyggens plan för den kommande förnyelsen av hela Alby centrum.

− Det är inte helt klart hur utrymmet ska användas, men målgruppen är i första hand boende i området, säger Johanna Axelsson, projektledare på Botkyrkabyggen.

Projektet startade i maj 2015 och växthuset i Malmö invigs under kommande år. Projektet i Alby kommer enligt planerna att stå klart under 2017. Botkyrka kommun koordinerar projektet som sker i samverkan med Botkyrkabyggen AB, Boodla AB, Malmö kommun, MKB Fastighets AB, Hemmaodlat, Södertörns fjärrvärme AB och KTH.

växthuset Garaget

Vi utbildar framtidens Planetskötare. Hjälp oss!

06/08/15

Kanske har du hört Johan Rockströms sommarprat. Om inte så rekommenderar vi det varmt!

Han pratar bland annat om vikten av att vi ser på oss själva som planetskötare. När jag hörde det tänkte jag att det är ju just det som Boodla gör och vill göra i mycket högre grad, utbilda Planetskötare. Om vi vinner Änglamarkspriset så ger det oss dels ekonomiskt stöd för att nå fler, men det ger oss också en fantastisk publicitet som ger fler människor en påminnelse om att det nog är en bra idé att ge framtida generationer en god relation till naturen och den mat det är tänkt att vi ska äta.

Rösta och sprid!

 

https://www.coop.se/Vart–ansvar/Samhallsengageman/Anglamarkspriset/Anglamarkspriset-2015/Boodla/