Blogg

Unga, skitiga och engagerade – hur får man unga att bry sig om hållbarhet?

13/06/17

Varmt välkommen på Demokratiodlings seminarium under Almedalsveckan!

 

När? Fredag 7/7 kl. 09.00-09.30

Var? Björkanderska, Skeppsbron 24

 

Hur kan din organisation främja långsiktig hållbar utveckling tillsammans med ungdomar?

Hur kan sommarjobben generera mervärden som stärker demokrati- och hållbarhetsarbetet hos er?

På vilka sätt kan odling användas som verktyg för att skapa omsorg om vår närmiljö?

 

Vi delar med oss av tips och erfarenheter från flera års Demokratiodling med ungdomar. Demokratiodling är en kortkurs i hållbarhet, ledarskap, och demokrati som varvar teori och praktiska övningar i sociala- och miljörelaterade hållbarhetsfrågor.

 

Kom och lyssna på oss och Ebba Östlin, Botkyrkas kommunstyrelseordförande när vi pratar om hur Botkyrka tänkte när de inkluderade Demokratiodling som en del av sommarjobbet.

 

 

Hjärtligt välkommen att lyssna, bidra och mötas!

 

 

 

Kontakt:

ulrika@demokratiodling.se

 

 

 

Demokratiodling drivs av Boodla och Studiefrämjandet i samverkan och finansieras initialt av Allmänna Arvsfonden

Odla Svenska, ny termin

22/02/17

Vill du lära dig odla grönsaker?

Vill du bli bättre på svenska?

 

Då är du välkommen att delta på våran Odla Svenska kurs som börjar i mars.

Du kan välja att komma på tisdagar kl 18 eller onsdagar kl 10.30

Första träffen är 7 mars och 8 mars.

 

Det är GRATIS att delta. Kursen hålls på Gula Villan Subtopia, Albyvägen 37.

 

Om du vill veta mer så kontakta oss gärna via vårt kontaktformulär.

 

Se även bilder från året som gick.

 

Välkommen!!

 

 

Nu är det på riktigt: Växthus i stadsmiljö!

16/11/15

Många av er såg min facebookpost om något som såg ut som ett växthus på ett höghustak. Då kunde jag inte riktigt gå ut och berätta, men nu är det ute i det fria: Boodla tillsammans med ett gäng grymt tunga aktörer har fått medel från Vinnova för att bygga ett växthus i Alby centrum. Snart träffar vi alla boende som anmält intresse för att se hur vi på bästa sätt gör detta på ett sätt så att så  många som möjligt kan njuta av det.

Växthuset kommer byggas på övervåningen av ett gammalt garage. Fullt av utmaningar såklart. Men GRYMT FETT KUL och ett viktigt steg för att utveckla hållbara stadsmiljöer!!!

Vinnova har beviljat drygt åtta miljoner kronor till de båda växthusprojekten som genomförs parallellt i Alby, Botkyrka och i bostadsområdet Holma i Malmö. Båda projekten handlar om stadsodling under tak och kommer att bidra till både grön och social tillväxt.

I Botkyrka kommer den översta våningen i det gamla parkeringsgaraget i Alby, som ägs av Botkyrkabyggen AB, byggas om för att erbjuda odlingsmöjligheter inomhus. I Malmö handlar det om ett nytt växthus vid nybyggda Holma torg mitt i bostadsområdet Holma.

− Vi ser fram emot att få förverkliga idén om växthuset i Alby, säger Dan Gahnström (MP), ordförande Tekniska nämnden i Botkyrka kommun. Stadsodling bidrar till gemenskap, delaktighet, trygghet och nytänkande och det stämmer med vår satsning på ett hållbart Botkyrka.

I Botkyrka har Botkyrkabyggen börjat titta på hur de båda övriga tomma våningsplanen i parkeringsgaraget bäst ska kunna komma till användning. Förändringarna i parkeringsgaraget ingår som en del i Botkyrkabyggens plan för den kommande förnyelsen av hela Alby centrum.

− Det är inte helt klart hur utrymmet ska användas, men målgruppen är i första hand boende i området, säger Johanna Axelsson, projektledare på Botkyrkabyggen.

Projektet startade i maj 2015 och växthuset i Malmö invigs under kommande år. Projektet i Alby kommer enligt planerna att stå klart under 2017. Botkyrka kommun koordinerar projektet som sker i samverkan med Botkyrkabyggen AB, Boodla AB, Malmö kommun, MKB Fastighets AB, Hemmaodlat, Södertörns fjärrvärme AB och KTH.

växthuset Garaget

Vi utbildar framtidens Planetskötare. Hjälp oss!

06/08/15

Kanske har du hört Johan Rockströms sommarprat. Om inte så rekommenderar vi det varmt!

Han pratar bland annat om vikten av att vi ser på oss själva som planetskötare. När jag hörde det tänkte jag att det är ju just det som Boodla gör och vill göra i mycket högre grad, utbilda Planetskötare. Om vi vinner Änglamarkspriset så ger det oss dels ekonomiskt stöd för att nå fler, men det ger oss också en fantastisk publicitet som ger fler människor en påminnelse om att det nog är en bra idé att ge framtida generationer en god relation till naturen och den mat det är tänkt att vi ska äta.

Rösta och sprid!

 

https://www.coop.se/Vart–ansvar/Samhallsengageman/Anglamarkspriset/Anglamarkspriset-2015/Boodla/

Snigelsommar! Tips och kunskap.

09/07/15

Eftersom det var den blötaste maj på hundra år och regnet bara fortsätter så kan man ana att det kommer råda viss frustration bland oss trädgårdsmänniskor. Vi på Boodla har naturligtvis under åren snappat upp olika tips på hur man håller undan de ovälkomna rackarna. Beroende på vilken trädgård man har varierar ju metoden.

 

Vid odling i pallkrage tycker jag att monterande av myggnät har varit det bästa. Då häftar vi nätet på insidan av kragarna och stagar upp dem med pinnar (fjäderlist har vi använt för att vi hade över, men det funkar ju med allt möjligt). Sniglarna får inte fäste på det finmaskiga nätet och kan inte heller gnaga hål. Håller i flera år. Det är inte alltid så vackert så kanske hittar du en metod du gillar bättre i länken nedan.

 

På friland är vi endast begåvade med odlingar som ligger i anslutning till skogspartier och ängar. Där är det handplockning som gäller. Jag har hört rykten om att koltrastarna börjat äta dessa rackare så en plan nu är att göra livet trivsamt för dessa vackra fåglar.

Har man en mer villaträdgårdsliknande plats har jag säkra källor på att robotklippare som klipper på natten tar kål på väldigt många sniglar, så då bör man lägga sina odlingar innanför det område som klipps. Logiskt men kostsamt.

Fler tips: http://www.mordarsnigel.com/bekampa-mordarsnigel.html

http://www.odla.nu/inspiration/snigeltips-0

 

Sedan är det ju inte alla sniglar som är av ondo. Kolla in denna länk för kunskap:

http://www.tradgard.org/kunskap/snigel/nyckel/

OBS! Hur mycket man än ogillar sniglar så har jag svårt att stödja de idéer som innebär en långsam död. Snabb död, avskräckande metoder, typ el eller vassa kanter eller habitatförstörning dvs ta bort lövhögar och undvik höstgrävning samt att vattna på kvällstid, hör till mina favoritkandidater.

Lycka till i kampen!!